TRABZON ÜNİVERSİTESİ

Milli Marşımızın Kabulünün Yıl Dönümünde Mehmed Akif’i Andık

İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü münasebetiyle Üniversitemizde İstiklal Marşı ve Mehmed Akif konulu panel programı düzenlendi. Fatih Eğitim Fakültemizce tertip edilen panelde aynı zamanda Mehmet Akif ile Kurtuluş Şehitleri de anıldı.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar ve protokol üyelerinin ilgi gösterdiği panelde Fatih Eğitim Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bilal Kırımlı moderatörlüğü gerçekleştirdi. Programda Prof. Dr. Suat Ungan ve Prof. Dr. Muhammet Muhsin Kalkışım ise panelist olarak yer aldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan panelde yardımcıları ile birlikte evsahipliğini üstlenen Rektörümüz Prof. Dr. Emin Âşıkkutlu, açılış konuşmasında Mehmed Akif’in çok yönlü okunması gereken bir şair olduğuna vurgu yaptı:

“İstiklal Marşımızın güftesini yazan merhum milli şairimiz Mehmed Akif, sıradan yazan bir şair değildir. Siparişle şiir yazan bir şair değil, ilhamla şiir yazan, gönlünü ve duygularını yazdıklarına yansıtan büyük bir şairdir. Edebiyatımızın en önemli şairleri için sultanü’ş şuara (şairlerin sultanı) unvanı kullanılır. Şüphesiz böyle bir unvanı hak edenlerden birisi de Mehmed Akif’tir.”

İstiklal Marşımızın sıradan bir güfte olmadığını belirten Rektörümüz devamla şunları kaydetti:

“İstiklal Marşımızın pek çok edebi, milli ve manevi yönü vardır. Bu bakımdan her cümlesi, her kelimesi, hatta vurgusu anlam dolu özellikler arz eder. Salt bir şiir olarak değil, mana derinliklerine işleyen bir anlayış ve duygu ile okursak ondan önemli anlamlar çıkarabiliriz. Nasıl ki Kurtuluş Savaşımız bağımsızlık mücadelelerinde millete örnek olmuş ise İstiklal Marşımızın sözlerine baktığımızda da bağımsızlığı, özgürlüğü, çalışmayı, umudu ve sonuçta başarıyı müjdeleyen yapısıyla örnek, şahsına münhasır bir metin olduğunu görmüş oluruz. İstiklal Marşımız sadece yazıldığı döneme has, o dönemin şartlarında yazılmış, okunmuş, bitmiş bir hikaye değildir. O gün olduğu kadar bugün de sıcaklığını, derinliğini ve önemini koruyan bir anlam dünyasına sahiptir. Günümüz dünyasına baktığımızda da İstiklal mücadelemizin şartları ile önemli ölçüde örtüştüğünü, dolayısıyla yeryüzünün herhangi bir yerinde, mahrumiyet ve mağduriyet altında bulunan özgürlüğe susamış milletlere hitap eden anlam zenginliğine sahip olduğunu görürüz.”

“İstiklal Marşımız çağlar öncesinden çağlar ötesine seslenen canlı bir güftedir” diyen Rektörümüz sözlerini şöyle tamamladı:

“Merhum Mehmed Akif ‘Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmayı nasip etmesin’ derken aslında bize çok önemli bir mesaj vermiştir. Bu mesaj İstiklal Marşı yazılmasına sebep olan şartlara karşı millet olarak daima dikkatli olmak gerektiği şeklinde özetlenebilir. Bugün de herhangi bir milli tehlike ile karşı karşıya kalmamak için dikkatli olmak bizim ödevimizdir.”

Rektörümüz konuşmasının sonunda, İstiklal Mücadelesinin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bu uğurda savaşıp şehit düşen kahramanlarımıza ve bu bağımsızlık mücadelesine eliyle, diliyle, gönlüyle, kalemiyle büyük destek veren Mehmed Akif Ersoy’a rahmet, minnet ve şükran duygularını dile getirip panele katılan misafirlere, panelistlere ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Mahmut Goloğlu Kültür Merkezindeki programda moderatör Prof. Dr. Bilal Kırımlı "İstiklal Marşı'nın Temel Mesajlarına Yeniden Bakış” konusunda değerlendirmeler yaparken, Prof. Dr. Suat Ungan "Batı Emperyalizmi Karşısında Mehmet Akif"i anlattı. Prof. Dr. Muhammet Muhsin Kalkışım ise "Mehmet Akif ve İdeal Gençlik" konusunda sunumlarda bulundu. Panelistler, Mehmed Akif’in dizelerinde haykırdığı gibi; Türk Milleti’nin ebediyen hür yaşadığına ve hür yaşayacağına vurgu yaptı.

Panelde sunum yapan hocalarımıza Vali Aziz Yıldırım, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem ve Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar tarafından birer teşekkür belgesi takdim edildi.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat